mandag 13. februar 2023

Argentina - (nesten) på langs

Hei igjen! Nå er det lenge siden vi har gitt livstegn fra oss! Men vi har det bra og nyter noen etterlengtede rolige dager i Valparaiso i Chile. De siste ukene har vært hektiske med utallige mil på bussen, byvandring i Buenos Aires og fjellturer i Patagonia. I løpet av tre uker har vi fått opplevd Argentina på det aller beste, og vi gleder oss til å dele opplevelsene våre med dere! 

Fra båtdekket kunne vi se gigantbyen Buenos Aires komme til syne i horisonten.

Vi kom til Argentina med båt (og litt buss) fra Montevideo i Uruguay den 13. januar. Etter en strabasiøs bytur for noen dager siden, var fyllesyken til Åsmund overstått, og vi var klar til å oppleve verden igjen. Det er ikke langt mellom Montevideo og Buenos Aires, så denne reisen ble unnagjort med en to timers busstur fra Montevideo og nye to timer på hurtigbåt over til Buenos Aires. Etter flere 15-timers lange bussturer i Brasil og Uruguay var dette "piece of cake!"

Buenos Aires er Argentinas hovedstad og regnes som en av Sør-Amerikas største byer. Den har hele 15 millioner innbyggere. Byen ligger ved elvemunningen Rio de la Plata som fører vannet fra det gigantiske deltaet La Plata ut i Atlanterhavet. Byen er landets administrative, økonomiske og kulturelle sentrum og et viktig knutepunkt for jernbane, fly og skipstrafikk. For kultur-elskere kan byen friste med et rikt natteliv og utallige vakre severdigheter. Byer er også hovedstaden for tangoen og har hele 270 teatre, mer en noen annen by i verden! Derfor er Buenos Aires en by du absolutt må besøke om du noen gang er i Sør-Amerika. 

Vi valgte vi å bo i en Airbnb leilighet i bydelen Palermo Hollywood litt nordvest for sentrum. Dette er som navnet tilsier en dyrere del av byen, men heldigvis for oss er Argentina et billig land å reise i, og en får mye for pengene. Palermo er et vakkert område med utallige gode og koselige spisesteder, barer og parker. Mange store trær er plantet langs med fortauene noe som gir bydelen en sjarmerende og avslappende atmosfære. Bydelen er også regnet også som en av de tryggeste områdene av byen å ferdes i. Etter noen travle dager med mye reising var det virkelig fantastisk å slappe av med god mat og argentinsk Malbec-rødvin på uteserveringen på en av de mange restaurantene i Palermo. Vi fant fort ut at dette var en by vi komt il å trives i. 

Dagene i Buenos Aires ble brukt til å slappe av og utforske byen. For å bli kjent i byen deltok vi på en guidet sykkeltur som vi også booket på Airbnb. Her fikk vi en knallgod omvisning rundt i sentrum av guiden, Dario, som lærte oss mye om landets og byens historie og historien til de forskjellig severdighetene vi besøkte. På turen fikk vi blant annet se kongressen, Teatro Colon, president- bygningen og Plaza del mayo. Turen ble avsluttet med piknik i en av parkene i byen der vi fikk smakt på enchiladas (minner om norske pizzahorn) og forskjellige argentinske bakster. Før Dario ble guide reiste han i flere år verden rundt på sykkel. Vi fikk derfor mange gode reisetips videre på reisen vår. Dario var i tillegg til å være en fantastisk god reiseguide, også en hyggelig og svært interessant person. Og det var virkelig spennende å høre om hans strabasiøse verdens-reise. Vi avtalte å møtes igjen i løpet av uka, men ettersom Dario ble travelt opptatt med jobb, inviterte han oss heller med på sykkelguiding på nytt - gratis, men denne gangen om kvelden. Så vi fikk se det hele to ganger! Om du noen gang er i Buenos Aires, så må du booke guidet sykkeltur med Dario. Det kan virkelig anbefales! Under er noen av bildene fra sykkelturen vi hadde på dagtid (altså den første gangen). 

"Plaza de Mayo" med presidentbygningen "Casa Rosada" i bakgrunnen 

Dette er kongressbygningen i Buenos Aires. Ser du likheten med U.S. Capitol? I tillegg til å ligne på den amerikanske kongressbygningen består også denne kongressen av to kamre. Et for representantenes hus, og et for senatet. Akkurat som i USA. 

Teatro Colon. Italiensk arkitektur preger faktisk mye av byggestilen i byen. Dette til tross for at det tidligere har vert en spansk koloni. 

Dette er faktisk en offentlig barneskole. Hadde du tippet det? 

Utenfor presidentbygningen var det lagt ned steiner til minne for personer som døde av Covid-19. De er også lagt ned som protest mot at presidenten arrangerte store private fester midt under nedstengningen under pandemien. 


De tidligste spor av mennesker i Argentina er fra rundt 11 000 år før Kristus. Frem til landet ble kolonisert av spanjolene på 1500-talet var landet relativt tynt befolket av urbefolkningsgruppen Diagita og Guarani-indianere. Mange av landets opprinnelige befolkning døde på grunn av sykdommene spanjolene tok med seg, og på grunn av tvangsarbeidet. Under kolonitiden var Argentina først en del av visekongedømet Peru og senere en del av visekongedømet Rio de la Plata. 

I 1810 brøt det som ble kjent som mai-revolusjonen ut i Buenos Aires. Dette skjedde som en følge av at Napoleons krig mot Spania hadde avsatt den spanske kronen. Dette skapte et makt-vakuum som ble utnyttet ved at Buenos Aires erklærte seg som uavhengig fra det spanske visekongedømet. Dette ble starten på uavhengighetskrigen til landene som tilhørte visekongedømet Rio de la Plata (som er dagens Argentina, Bolivia, Paragyay og Uruguay) I årene som fulgte var det mange kamper mellom rojalistene, som sverget troskap til den spanske tronen og frigjørerne som inspirert av opplysningstidens idealer ønsket et selvstendig Latin-Amerika. Med kommandanten San Martin i spissen vant frigjørerne frem i hele den sørlige del av kontinentet og i 1816 kunne Argentina erklære seg som en selvstendig nasjon.  

Perioden etter uavhengigheten fra Spania var preget av mye indre uro og konflikt og kriger med nabolandene. Men utover 1800-tallet opplevde landet også en stor økonomisk vekst, noe som førte til at landet fikk en massiv innvandring fra Europa. Flesteparten av de rundt seks millioner innvandrerne som kom til landet mellom 1860 og 1930 var fra Spania og Italia, men også mange skandinavere slo seg ned i landet. I årene som fulgte ble store deler av urbefolkningen brutalt drept, noe som førte til at landet fikk befolkningsmessig et rent europeisk preg. Men Europeerne tok også med seg ideer om sosialisme, og det ble arbeidet mot å utjevne ulikhet i samfunnet. 

I forkant av 2. verdenskrig ble Argentina styrt av ulike fascist-inspirerte regjeringer. Og under krigen var landet styrt av nasjonalistiske offiserer som gjorde statskupp i 1943. Disse utrykket sympati med Tyskland og de andre aksemaktene. Etter krigen kom nasjonalisten Juan Peron til makten i landet. Han styrte landet de neste ni årene i en fascistisk og autoritær retning. I denne tiden fikk blant annet flere etterlyste sentrale nazister fra Tyskland søke tilflukt i Argentina. Bland de mest kjente var den beryktede legen, Josef Mengele, som under krigen hadde stått bak utallige forbrytelser og overgrep mot jødene under sitt virke som lege i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Men det skal også nevnes at tiden med Peron også hadde positive innvirkninger på landet. Hans politikk bidro til å heve arbeidernes økonomiske og sosiale stilling i samfunnet, og minstelønn ble innført. I tillegg fikk kvinner stemmerett. Men samtidig ble motstand undertrykket og mediene kontrollert. Mange i de lavere klasser opplevde en betydelig bedring i levestandard, noe som gjorde Peron populær blant befolkningen. Sammen med sin kone, sangeren Eva Peron, ble de gjenstand for en omfattende persondyrkelse. Faktisk ble Eva på grunn av sin kamp for de fattige sett på som en helgen av det argentinske folk, og døpt til Evita (du har kanskje sett filmen spilt av Madonna? Og kanskje hørt sangen "dont cry for me Argentina"?) Etter sin alt for tidlige død i 1952, etterlot hun Argentina i landesorg. Faktisk kunne vi se et gigantisk bilde av Evita på en skyskraper nede i sentrum når vi var på den guidede sykkelturen med Dario. Så det er tydelig at hun stadig har en stor betydning for Argentinerne. 

I 1955 ble Juan Peron avsatt ved et militærkupp og gikk i eksil i Spania. I tiden etter dette var landet preget av utallige militærkupp og store uroligheter. Etter 18 år i eksil vendte Peron tilbake til landet og ble i 1973 igjen Argentinas president. Da han døde et år senere tok hans nye kone og visepresident, Isabel, over makten i landet. Denne perioden ble preget av omfattende politisk vold, enorm inflasjon og elendig økonomi. Bare to år senere ble hun avsatt, i nok et militærkupp. Det nye regiment under ledelse av Jorge Rafael Videlas oppløste nasjonalforsamlingen og forbød all politisk virksomhet i landet. I den påfølgende perioden ble opp til 30 000 aktivister, fagforeningsfolk, geriljasoldater fra venstrefløyen og andre politiske motstandere drept av militærjuntaen. 

I 1982 Invaderte argentinske tropper de britiske Falklandsøyene. Dette ble starten på Falklandskrigen som Argentina senere tapte. Dette tapet førte til militærdiktaturets undergang og landets første demokratiske valg ble gjennonført.  Tiden etter dette ble preget av mer demokrati og en forsonende og samlende politikk. Men fortsatt hadde landet store utfordringer med en massiv korrupsjon, store økonomiske ulikheter og en enorm utenlandsgjeld. 

I 2001 opplevde landet en ny krise, den såkalte "tangokrisen". Dette var en økonomisk krise som oppstod da landet ikke lenger klarte å betjene sine lån. Den argentinske pesoen var bundet til den amerikanske dollaren i et en-til-en-forhold. Det betyr at en peso hadde samme verdi som en USD. Men når pesoen raste i verdi i 2001 klarte ikke bedrifter eller enkeltpersoner å betjene sine lån som var tatt opp i USD. Regjeringen sluttet da å betale sine utenlandsgjeld og folk ble nektet å hente ut sparepengene sine fra banken. Dette førte til at landet gikk konkurs, og til at nesten halvparten av landets befolkning nå måtte leve under fattigdomsgrensen. Dette utløste flere massedemonstrasjoner, og flere presidentskifter på kort tid. Heldigvis kom landet på rett kurs igjen, og under Carlos Kirchnes regjeringsperiode fra 2003 til 2007 sank både fattigdommen og arbeidsløsheten, og økonomien begynte å vokse. 

Til tross for en liten bedring i landets situasjon er fremdeles mye usikkert med tanke på fremtiden. En ny økonomisk krise i 2014 oppstod da landet ikke langer klarte å betale lånene sine, og i 2018 søkte Argentina kriselån på 50 milliarder dollar fra Det Internasjonale Pengefondet (IMF). Til tross for dette har den argentinske pesoen fortsatt å synke, og inflasjonen i landet er fortsatt høg. Landet som for 100 år siden var verdens 10. rikeste land, har på grunn av feilslått økonomisk politikk og massiv korrupsjon, i dag store økonomiske problemer, og store fattigdomsproblemer. En regner med at hele 30% av befolkningen  i dag lever under fattigdomsgrensen. 

I tiden vi var i Argentina kunne vi se mye til den økonomiske krisen landet er i. Mange minibanker var tomme for kontanter og mange av overnattingstedene tok betalt i USD og ikke i Peso. Den argentinske pesoen som siden den ble innført på 1980-tallet og frem til 2002 hadde et en-til-en forhold til dollaren, har siden dette tapt seg mye i verdi. I dag tilsvarer 1 USD det samme som rundt 190 peso. Og pesoen taper seg stadig. Til og med så klarer ikke valutakalkulator-appen vi har lastet ned å holde følge med utviklingen. For beløpet vi betalte når vi brukte bankkortet tilsvare bare litt over halvparten av beløpet valutakalkulatoren vår regnet av vi skulle betale. Det gjorde at det var svært billig for oss å være turister i landet. Men det er jo en krise for landets befolkning. 

Det er litt ironisk i grunn. Fordi på vår reise rundt jorden, har vi med vårt besøk i Argentina, Zimbabwe og Tyrkia besøkt tre av de topp-fem- landene i verden som har høyest inflasjon. Vi har lært så mye om økonomi nå, at det vil være på sin plass at vi begynner å studere økonomi når vi kommer tilbake til Norge til høsten. 


Men tilbake til Buenos Aires. Heldigvis er Argentinas historie mer enn historien om landets økonomi. For Buenos Aires og Argentina er fødestedet til tangoen. Derfor var dette noe vi absolutt måtte lære oss! Vi var så heldige å komme over et tangokurs på Airbnb som vi melde oss på. Så etter at Åsmund motet seg opp med å drikke noen liter øl på puben, kastet vi oss ut i det. Det var en interessant opplevelse, men vi fant ut at tango er en vanskelig dans å lære seg. En skal på en måte gå fritt rundt og trinnene en skal komme til å ta skal en kommunisere via tyngdepunktet en har i hendene. Så jaja... Under kan dere se resultatet. 


Utsikt over Buenos Aires fra kurslokalett

Åsmund drikker øl

Tango er virkelig populært i Buenos Aires. Faktisk er det vanlig at det på kveldene samler seg mennesker i parker for å danse tango med hverandre. Dette var noe som selvsagt Kjellaug fikk med seg, og absolutt ville vøre med på. Så etter noen nye runder med øl til Åsmund, prøvde vi oss på dette også. Så nå har vi virkelig skaffet oss noen voksenponeng synest vi!

 
Okei...Lokalbefolkningen er nok enda litt bedre enn oss. 


I tillegg til å danse, sykle og drikke øl, rakk vi også utforske byen til fots alene. Under kan du se noen bilder fra byturen vår. 

På sightseeing i bydelen La Boca, en arbeiderklassebydel like utenfor sentrum  

Catedral Metropolitana er en flott katedral som ligger på Plaza del Mayo i sentrum av Buenos Aires. Det var faktisk denne katedralen som pave Francis fungerte som erkebiskop for frem til han ble valgt til pave i 2013.  

I katedralen finner en også mausoleet til frihetskjemperen San Martin. 


Gatekunst av den argentinske fotballhelten Messi. 

Og Maradonna

Og ein katt...




 En uke i denne vakre byen gikk veldig fort. Byen er virkelig et sted vi vil anbefale for alle som reiser i Sør-Amerika. Og den ble også til Kjellaugs favoritt-destinasjon så langt på reisen (Åsmund har fremdeles Istanbul på sin førsteplass). Men å reise jorden rundt, er travelt, så etter en uke satte vi kursen sørover med sikte på verdens sørligste storby, Ushuaia. 

Selv om det tar fire timer å fly fra Buenos Aires til Ushuaia, ble dette for lettvint for oss. Så vi tok bussen! Bussreisen bestilte vi som tidligere på nettsiden busbud.com, og reisen bestod av en overnattingsbuss fra Buenos Aires til Puerto Madryn, en ny overnattingsbuss fra Puerto Madryn til Rio Gallegos, før en kort 12-timrs busstur fra Rio Gallegos til Ushuaia. Vi må nok innrømme at vi underveis her ble nokså lei av å sitte på bussen. Selv om bus-setene også i Argentina var svært komfortable, var ikke servicen like bra. På den første bussturen fra Buenos Aires kjørte vi i 22 timer uten noen pause. Vi som var vant til både severing ombord og lange stopp på kafeteriaer langs veien med buss i Brasil, fikk erfare at dette ikke var vanlig praksis her i Argentina. Vi hadde derfor ikke med oss noe mat eller noe snack, så det ble en prøvelse. Heldigvis hadde vi med oss vann, så vi overlevde turen. 

Etter langt og lenge kom vi endelig frem til Ushuaia. På veien hadde vi blitt enige om at vi ikke skulle ta buss så mye mer på en stund. Men vi var også stolte av oss selv, fordi vi bare her i i Sør- Amerika hadde tatt bussen mer en 9000 kilometer. Og tar vi med bussturene vi hadde igjennom hele Europa i starten av reisen, så nærmer vi oss 13 000 kilometer. Dette tilsvarer omtrent det samme som at en skulle tatt bussen fra Oslo til Cape Town i Sør-Afrika! Så vi var fornøyd. Men nå var det nok! 

Ushuaia er den sørligste byen i Argentina og var inntil noen år siden, verdens sørligste by. Men da nabobyen Puerto Williams på den an andre siden av Canal Beagle, for noen år siden fikk bystatus, ble den til verdens sørligste. Litt dumt for oss egentlig. Fordi dersom Ushuaia fremdeles hadde vert verdens sørligste by, så kunne vi sagt at vi hadde vært på verdens sørligste og norligste by, da vi for noen år seiden besøkte Longyearbyen på Savlbard, som er verdens nordligste. Men men.... Uansett, vi har i hvert fall vært på verdens nordligste by og verdens sørligste storby- Check! 

Klimaet i Ushuaia var merkbart forskjellig fra Buenos Aires. Mens gradestokken i hovedstaden lett kunne nå 35 varmegrader, var temperaturen her sjelden over 15 grader, og på natten krøp temperaturen ned mot frysepunktet. Kjellaug som under hele reisen hadde vært irritert på Åsmund som innstendig hadde ment at hun skulle ta med nok varme klær, måtte krype til korset. Alt tøy som var pakket ned ble bruk. Og dette er altså sommer ved verdens ende?! Når en kommer så langt syd som denne byen, er ikke avstanden til Antarktis så veldig stor (faktisk kortere enn bussturen vår fra hovedstaden). Ushuaia er derfor havn for de mange polarekspedisjonene til de mange cruiseskipene som er i området. Dessverre var det høysesong nå, og prisene på et slikt cruise ble alt for høye for oss. Det samme gjaldt også cruisene til Cape Horn- verdens sydligste punkt litt lenger sør fra byen. Men Ushuaia har heldigvis mye mer å by på. 

Området Patagonia dekker de sørligste områdene av Andesfjellene mellom landene Argentina og Chile. Ushuaia ligger i de sørligste delen av dette området. Derfor bestemte vi oss for at vi skulle dra på fjelltur mens vi var her. Like utenfor byen ligger det en perle som en ikke må overse som en er i denne byen. Vi snakker selvfølgelig om innsjøen Laguna Esmeralda, omgitt av Andesfjellenes vakre fjelltopper. For å komme dit kan en ta buss eller taxi i 20 minutter fra byen til startpunktet på stien. Stien som er rundt 5 kilometer tar rundt 2 timer å gå (en vei) , da det er en del stigning opp mot innsjøen. Under kan du sen noen bilder fra turen vår. Det er virkelig vakkert her! Faktisk så ligner det litt på Norge, så nå fikk vi litt mindre hjemlengsel. Da vi ikke lenger skulle sitte på bussen rundt hele verden, måtte Åsmund finne noe nytt mår han kunne strebe etter. Derfor ble det neste målet å gå ekstremt lange fjellturer, så vi droppet  taxien tilbake til byen og heller gikk distansen til fots (til Kjellaug store begeistrelse). Turen ble på behagelige 26 kilometer og rundt 700 høydemeter. Det kunne merkes i benene.  




Laguna Esmeralda


Men det var ikke fjellturer som var hovedgrunnen til at vi besøkte Ushuaia. Det var det nemlig pingvinene som var. Og dem er det mange av her. Det er mange turoperatører som tilbyr båtturer der en segler inn til Isla Martilio som er øyen pingvinene oppholder seg på. Men skal en få den aller beste opplevelsen må en betale litt mer, og velge den en operatøren som tilbyr at en kan vandre sammen med pingvinene ute på øyen. Det gjorde selvfølgelig vi! Turen ble virkelig god, og selv om det kostet mye, var det verdt pengene. På turen fikk vi sett hovedsakelig to typer pingviner. Den ene var arten Magellanic pingviner som er sort- og hvit og med sort nebb, og den andre var Gento pingviner som er sort og hvit med orange nebb og føtter (lignet på Pingu). I tillegg fikk vi også sett en enkelt Konge-pingvin som var mer orange-farget på hodet. Under kan du se noen av bildene våre fra turen. 

Gento-Pingviner





Konge-pingvin

Hurtigruten kom også på besøk

En ung Magellan pingvin

Og her er den voksne utgaven



Etter noen spennende dager i Ushuaia satte vi kursen mot El Chalten litt lenger nord i Patagonia. Her skulle vi oppleve det som er regnet som Argentinas beste sted for å oppleve de majestetiske fjellene i Patagonia. Området ligger i nærheten av byen El Calafate som ikke ligger så langt unna Rio Gallegos som vi reiste via. Området er faktisk regnet som et av de aller vakreste stedene i hele Patagonia, og det er noe vi kan skrive under på. Fra byen kan en gå mange gode dagsturer i fjellene omkring, og dette gjør det naturligvis ekstra attraktivt. En trenger ikke ta med seg campingbil og telt, men rett og slett bruke dagen på de mange fantastiske dagsturene i området og slappe av på kvelden på hostellet eller hotellet sitt i El Chalten. Og ikke minst har byen et stort utvalg av virkelig gode restauranter, mikrobrygerier og barer. Og prisen er latterlig lav. Ettersom vi skulle vider til Chile-siden om noen dager ble vi kun boende her i tre dager. Men vi kunne absolutt blitt lenger. For dette ble en av høydepunktene på reisen vår så langt. Vi valgte å bruke dagene til å gå til Laguna de Los Tres og Laguna Torre. Begge turene var på rundt 20 kilometer, men førstnevnte var litt mer krevende da en også skulle tilbakelegge rundt 1000 høydemeter. Begge turene regnes blant de mest populære i området, og det var virkelig en fantastisk opplevelse som vi virkelig vil anbefale! 

Laguna de Los Tres

Også Laguna de Los Tres. Fjellet Fritz Roy sees i bakgrunnen


Laguna Torre

El Chalten

Fjellet Cerro Torre som ligger bak Laguna Torre




Etter tre fantastiske dager i El Chalten var det trist å måtte forlate dette vidunderlige området og det flotte landet Argentina. Men nå ventet fire dager med fjellvandring på Chile- siden av Patagonia, så det var ikke akkurat synd på oss. De litt over tre ukene vi hadde i Argentina gikk veldig fort. Vi sitter tilbake med et veldig godt inntrykk av landet. På vår reise på Argentina (nesten) på langs, møtte vi mange hyggelige og hjelpsomme mennesker. Vi fikk også se mye flott arkitektur i Buenos Aires, et imponerende dyreliv i Ushuaia og en fantastisk natur i Patagonia. Argentina har derfor blitt ett land vi er blitt veldig glad i, og som vil vil komme til å savne. Vi krysser fingrene for at landet kommer seg ut av de økonomiske vanskelighetene som de står i, og vi lover å komme tilbake. Argentina, vi sees om litt!   



 

   




  








 





  





 

 

 

Siste etappe: Sør-Korea, Budapest og tilbake til Norge

Hei bloggen!  Dette innlegget blir faktisk det siste innlegget vi legger ut fra reisen vår. Når vi sitter å skriver dette innlegget er vi i ...