tirsdag 15. november 2022

Checkpoint 1: Istanbul


Hei igjen!

Da var vårt opphold i Tyrkia over for denne gang. Siden torsdag sist uke har vi opplevd storbyen Istanbul helt på grensen mellom Europa og Asia. Vi må innrømme at vi er litt stolte av oss selv som har tatt bussen helt fra Oslo til Istanbul. Det har gått overaskende fint. Det har også vert stort sett komfortabelt, og det har vært en opplevelse å krysse alle de spennende landene på veien. Nå sitter vi på flyplassen i Istanbul med Tel Aviv i Israel som neste destinasjon på programmet, og det er tid for å oppsummere vårt opphold i Tyrkia. Vi starter med litt fakta...

Istanbul er Tyrkias største by og ligger ved Bosporosstredet som forbinder Sortehavet med Marmarahavet og som skiller Europa fra Asia. Byen ligger på begge sider av stredet og består dermed av en asiatisk og en europeisk del. Omtrent 60% av Istanbuls ca. 15 millioner innbyggere bor i den Europeiske delen av byen, og det er også denne delen som er mest populær å besøke for turister på grunn av den tette beliggenheten av særverdigheter.

Istanbul er en gammel, spennende og historisk viktig by. Opprinnelig het byen Byzantium og var en gresk koloni, grunnlagt rundt år 660 f.kr. Den sentrale beliggenheten ved Bosporos gjorde byen til et sentralt knutepunkt og skaffet grekere store rikdommer. Men beliggenheten gjorde også byen til et ettertraktet mål, og siden opprettelsen har byen vert erobret av utallige empirier. Mange år senere ble byen en del av Romerriket da Konstantin den Store gjorde byen til Romerrikets hovedstad i år 328 e.kr. Da den vestlige delen av Romerriket kort tid etter gikk i oppløsning, ble byen til hovedstad for det øst-romerske riket (Det Bysantiske Riket) Han døpte da byen om til «Nova Roma» men innbyggerne kalte byen Konstantinopel etter sin grunnlegger, og dette ble navnet til byen de neste 1000 årene frem til den senere ble en del av det Osmanske rike i 1453 og fikk navnet som vi i dag kjenner byen som. 

Vi valgte å bo i bydelen Sultanahmet som er et vakkert og spennende område like ved Den Blå Moske, Den Store Basar og Hagia Sofia. Dette ligger på den europeiske siden like ved Bosporos. Vi bodde på Second Home Hostel, som er et lite og sjarmerende hostel med hyggelige ansatte og to søte små katter som tar gjestene i mot i det de ankommer. Etter å ha sjekket inn og lagt i fra oss bagasjen brukte vi kvelden til å gå rundt å utforske denne livlige byen.

Istanbul er virkelig en eksotisk og levende by. Her er et sammensurium av ulike kulturer fra hele verden med spennende dufter fra blant annet det tyrkiske gatekjøkken og hookah-kafeer. Her finner en sjarmerende fargerike gater med butikker med alt fra tyrkisk te, kaffe, krydder og tekstiler. Bylarmen er noe helt for seg selv med et orkester av bilhorn fra byens travle biltrafikk, pågående gateselgere og bønnerop fra byens mange moskeer. Gatebildet er kaotisk med bilister som har en annen oppfattelse av veitrafikkloven enn den det vi har hjemme. Men det å ha noen (halvveis) nær-døden- opplevelser i trafikken her er en del av den unike opplevelsen en får ved å bevege seg rundt i Istanbuls mange gater. Byen er kanskje ikke noe for den som ønsker fred og ro, men om du kan like å oppleve nye kulturer i kombinasjon med storbylivet, så er Istanbul virkelig byen du skal besøke.

De første dagene ble brukt til å oppleve byens forskjellige attraksjoner. Den første dagen besøkte vi Den Blå Moske som ligger like ved der vi bodde. Den Blå Moske (Sultan Ahmet Moske) er en av hovedseverdighetene i Istanbul og er på Unescos verdensarvliste. Ved siden av moskeen ligger Hagia Sofia som er en gammel kirke fra det Bysantiske riket, men som senere under den osmanske perioden ble gjort om til en moske. Disse to flotte byggene som ligger på toppen av Sultanahmet med utsikt over Bosporos er virkelig er vakkert syn. 

Den blå Moske fra parken ved Hagia Sofia

De første dagene ble også brukt til å bli kjent med de ansatte og de andre gjestene på hostelet. Den helt klare fordelen med å bo på hostel er i tillegg til at det er billig, også svært sosialt. På hostelet møter en personer fra hele verden, og de aller fleste av disse menneskene er svært imøtekommende og interessert i å lære nye kulturer og mennesker å kjenne. På hostelene blir det også organisert mange forskjellige aktiviteter, og vi valgte vi å bli med på felles middag på hostelet og pubcrawl i Tarlabasi som er det populære utelivsområdet i Istanbul i nærheten av Taksim-plassen.

Videre så brukte vi de neste dagene til å prøve ut tyrkisk bad på Sultanahmet, gåtur i området rundt Taksim-plassen og til å utforske den asiatiske siden av Istanbul ved å ta en av de mange rutebåtene over Brosboros-stredet. Å ta rutebåt er en billig måte å få en flott utsikt over denne gigantiske byen, og prisene på den asiatiske siden er noe helt annet en i turistområdet som vi bodde. Generelt sett er prisene lave i Tyrkia, men det siste året har prisene skutt i været som følge av en inflasjon som har gått helt ut av kontroll etter at tyrkiske myndigheter har gått motsatt vei enn resten av verden og senket rentene i landet, noe som har rammet lokalbefolkningen hardt. 

På søndagen mens vi var i Istanbul ble byen rammet av en kraftig eksplosjon ved Istiklal-gågaten like ved Taksimplassen. Eksplosjonen som etter alt å dømme var et terrorangrep, førte til at seks personer mistet livet, og 81 personer ble skadet. Bare noen timer tidligere på dagen hadde vi vært ved Taksimplannen og tatt litt bilder av moskeen som ligger der. Det er tragisk å tenke på at dette flotte og fredelige stedet bare noen timer senere skulle bli åsted for en en så grusom hendelse. 


Kjellaug fremfor Taksim-moskeen bare noen timer før det tragiske terrorangrepet på søndag

Denne tragiske hendelsen påvirket naturligvis våre planer de neste dagene. Vi valgte å følge den norske ambassadens råd om å holde oss unna store folkemengder de neste dagene. Men vi bestemte oss også for at vi ikke skulle være for redde og isolere oss helt. For om vi gjorde det, så ville jo de som de som stod bak dette grusomme angrepet oppnå akkurat det som de ønsket, nemlig å spre frykt og mistenksomhet i samfunnet. Vi opplevede at byen ellers fortsatte som før og at gatene i dagene etter angrepet var like fulle av liv som før. Dessverre har nok Istanbuls innbyggere blitt vant til denne type hendelser. 

De neste dagene ble brukt til å slappe av, prøve ut nye spisesteder i nærheten av der vi bodde og prøve å leve så normalt som mulig til tross for den ekstraordinære situasjonen byen stod i. Tirsdag reiste vi videre til Israel og kunne se tilbake på noen spennende dager i Istanbul. En ting var nå allerede klart for oss.... Vi skal tilbake til Istanbul igjen når vi kommer hjem igjen til Europa etter jorden-rundt-turen vår. Og til dere som vurderer å reise til Istanbul en gang... REIS!!!  


Praktiske tips: 

Det er noen ting en skal være obs på når en reiser til Istanbul. For det første skal en være klar over at det er identifikasjonsplikt i landet. Og at en kan bli fengslet om en ikke kan identifisere seg selv ovenfor politiet. Etter kuppforsøket i 2016 har landet beveget seg i en mindre demokratisk retning. Blant annet har toppledelsen av Amnesty International i landet blitt fengslet under falske anklager om at de er en del av et terrornettverk. En skal derfor alltid ha på seg en kopi av sitt pass når en er ute å går i tilfelle en blir stoppet i en av de mange politikontrollene rundt om i byen. En skal også være forsiktig meg hva en publiserer på sosiale medier. Og en skal være forsiktig med å kritisere myndighetene i landet når en er her. 

En skal også være obs på at det er mange «skitne» triks som enkelte selgere og servitører bruker for å lure en liten slant ekstra penger ut av naive turister på. Dette kan typisk være at de sper på regningen når du skal betale for maten eller gir deg tilbake for lite vekslepenger når du har betalt. Det skal dog nevnes at dette er noe som typisk skjer i de mest populære turistområdene, og at vi stort sett opplevde det tyrkiske folk  som er raust, hyggelig, jovialt, hjelpsomt og trivelig folkeslag, som er stolt av å vise frem alt det spennende den tyrkiske kulturen har å by på. Men for å unngå å få en sprekk i turbudsjettet skal en sette seg inn i dette før en kommer til Tyrkia. 

En liten morsom historie til slutt.... En av de mest vanlige triksene for å lure turister på i Istanbul er det det skopusserne i gaten som står bak. Trikset går ut på at en skopusser beveger seg tett på noen naive turister og "ved et uhel" mister skobørsten sin like fremfor turistene. "Forhåpentligvis" vil da turistene ta opp børsten å gi den til skopusseren som så i ekstase over den vennlige gesten tilbyr å pusse skoene til de turistene. Etterfølgende vil skopusseren kreve en vanvittig sum for jobben med å pusse sko. Det høres i grunn ganske sprøtt ut, men det komiske var at når vi gikk rundt på gatene rundt Taksim-plassen kom vi over tre skopussere som mistet børsten sin like fremfor oss på bare 10 minutter. Vi plukket den ikke opp.... 

 

Kjellaug veg Galatatårnet i nærheten av Karakoy


Vi måtte prøve ut hookah (vannpipe) 

Katter er svært populære i Tyrkia. På alle gatehjørner kan en se at lokalbefolkningen har lagt ut kattemat. Katten ha stor status i det tyrkiske samfunnet, og gatene er fylt opp av velstelte, lykkelige og søte katter. 

På tyrkisk bad på Sultanahmet 


Camilca-moskeen på den asiatiske siden av byen 






  

onsdag 9. november 2022

Første etappe: København til Sofia

Då var vi endelig i gang med vår lange reise jorden rundt. Etter en intensiv men fin uke i Norge, der vi tok farvel med familie og venner, gikk turen først til København for å ta et siste farvel med denne nydelige byen vi har bodd og arbeidet i det siste året. Fra København startet vi så med den lange reisen med buss igjennom Europa mot vårt vårt aller første checkpoint: Istanbul. 

Første etappe gikk med Flixbus fra København til Budapest med en to timers stopp i Berlin. Reisen var langt fra behagelig. Men bussreisen var i det minste billig og miljøvennlig, og det er det viktigeste. Reisen med buss fra København til Budapest tok litt i underkant av 22 timer og kostet 1950 norske kroner for to personer. 

Budapest, Ungarns hovedstad ,er av mange regnet som en av de vakreste hovedstedene i Europa. Byen består av de tidligere to byene Buda og Pest som ligger like ovenfor hver andre, kun adskilt av elven Donau. For oss har denne vakre byen også en helt spesiell historie. For sommeren 2019 var vi innom Budapest på vår interail-reise igjennom Europa. Og på Margaret-øyen midt i Donau med Buda og Pest på hver sin side, fridde Åsmund til Kjellaug. Derfor var det nå på denne reisen obligatorisk med en tur innom Budapest og Margaret-øyen for å mimre. Vi valgte å overnatte en natt på et spa-hotell på øyen, akkurat som sist gang vi var i byen. 

Fra hotellrommet i Budapest 

For de av dere som enda ikke har vært i Budapest tidligere, er det noe som absolutt bør komme på to-do-listen. Vi vil anbefale å ta en middags-cruise på Donau med en av de mange resturant-båtene som ligger langs kaien i sentrum, eller en tur til Budda Slott og få en fantastisk utsikt over denne fantastisk flotte byen. 


Åsmund forsøker å finne igjen stedet der han fridde. Stedet var langt mer idyllisk i 2019, men morgentåken gjorde det nærmest umulig å se den flotte utsikten mot Pest i bakgrunnen. 


Found it! Bydelen pest ligger bak tåken


Allerede klokken 7 om morgenen dagen etter gikk turen videre mot Sofia. Denne turen skulle ha en varighet på 13 timer og ta oss igjennom nesten hele Serbia på veien til Bulgaria. Denne reisen ble også kjøpt hos Flixbus, men operert av et annet selskap med langt bedre service. Turen kostet 1700 kroner for to personer. Sent på kvelden kom vi frem til Bulgarias hovedstad, Sofia. Kvelden ble så brukt til å teste ut de lokale pub-tradisjonene i byen. Det kan absolutt anbefales. 


 

 På denne baren kunne du tappe øl selv fra en tappekran, montert i veggen ved alle bordene. Og som dere kan se, så har Åsmund en vei å gå for å kunne bli bartender.


Sofia er en perle som kanskje ikke fult er oppdaget av mainstream-turistene enda. Byen som er en av de eldste hovedsteder i Europa har røtter helt tilbake til det 8. århundre f.kr. Byens historie og kulturarv bærer preg av de mange imperium byen, og landet har ligget under. Her finner en alt fra ruiner fra romertiden, forskjellig Sovjet-arkitektur til elementer fra det Osmanske riket. Sofia er også en av Europas billigste hovedsteder. 

I Sofia fikk vi endelig landet litt og slappet av etter flere lange reisedøgn. Vi fikk også utforsket litt av byen. Under kan du se litt av våre bilder fra denne vakre og spennende byen nordvest i Bulgaria. 

 

Historiske ruiner, godt bevart i sentrum 

Ivan Vazov National Theatre







Church of St. Nicholas the Miracle-Maker




Det var det fra vår reise så langt. I morgen tidlig venter en ny lang bussreise igjennom Bulgaria til Istanbul. Der skal vi så være frem til tirsdag neste uke, før vi reiser videre til Midtøsten. Vi snakkes :) 


Siste etappe: Sør-Korea, Budapest og tilbake til Norge

Hei bloggen!  Dette innlegget blir faktisk det siste innlegget vi legger ut fra reisen vår. Når vi sitter å skriver dette innlegget er vi i ...